U.S. Department of Labor wccupational Safety and Health Administration __«
Washington, D.C. 20210 o N

Reply to the attention of:

DEC 27 2002

Sean Purcell

Safety Officer

RPCarbone Company

5885 Landerbrook Drive, Suite 10
Cleveland, OH 44124-4031

Re: What are an employer’s obligations under 1926 Subpart R with respect to testing mortar? What
OSHA responsibilities does a controlling contractor have under Subpart R when it subcontracts duties
placed by Subpart R on the controlling contractor? 1926.752(a)(1); mortar testing requirements;
contracting out controlling contractor duties.

Dear Mr. Purcell:

This is in response to your letter of March 19, 2002, requesting clarification of the mortar testing
requirements in §1926.752(a)(1) and of controlling contractor responsibilities under the new steel
erection standard. We apologize for the delay in responding. We have paraphrased your questions
below.

Question (1): Section 1926.752(a)(1) requires that "the mortar in masonry piers and walls has
attained, on the basis of an appropriate ASTM standard test method of field-cured samples,
either 75 percent of the intended minimum compressive design strength or sufficient strength to
support the loads imposed during steel erection.”" However, there is no "appropriate ASTM
standard test method" for mortar strength. ASTM C780 - Method for Preconstruction and
Construction Evaluation of Mortars for Masonry assesses the consistency of field-mixed mortar,
but does not assess the compressive strength of the mortar. What, then, are employers required
to do under this provision?

Answer

Since there currently is no ASTM standard test method to test the compressive strength of field-
cured mortar, OSHA will not enforce the requirements of §1926.752(a)(1) until such time as we
are able to define an appropriate substitute or until an appropriate ASTM test method is
developed.

Question (2): Subpart R places several specific responsibilities on the controlling contractor.
May a general contractor contract with the steel erector to perform those duties? If so, is the

controlling contractor responsible if the steel erector fails to perform them?

Answer



There are several requirements in the new standard that require specific actions by the controlling
contractor. While the controlling contractor may contract with another entity to perform them,
the controlling contractor remains responsible for compliance with those duties. For example, in
Qs&As 13 and 14 of the compliance directive, we stated:

Question 13: Can the controlling contractor contract with subcontractors to
perform the work required by §1926.752(a)? If so, is the controlling
contractor still responsible for these duties after subcontracting them out?

Answer: Under §1926.752 (a), the controlling contractor "shall ensure that the
steel erector is provided" with written notification that the concrete has cured to
the specified degree. While the controlling contractor may contract with
subcontractors to do the requisite tests and provide the written notification, the
controlling contractor remains responsible for ensuring that the subcontractor
does that work. If the subcontractor fails to do the test and provide the
notification, the controlling contractor may be cited for a violation under
§1926.752(a).

Question 14: Section 1926.752(a)(1) requires the controlling contractor to
ensure that the steel erector is provided with written notifications that the
concrete and masonry meet certain specified strength requirements. To what
extent Is the controlling contractor responsible for the accuracy of the
strength assessments in the written notifications?

Answer: As explained in Q&A #12, the controlling contractor can choose to
either: (1) conduct the tests itself, if it has the expertise to do so; or (2) select an
entity that has the expertise to do the test. If the controlling contractor does the
tests itself, it is responsible for the accuracy of the tests.

If the controlling contractor selects someone else to do the tests, it is
responsible for exercising reasonable care in the selection of the testing entity.
As long as it has a reasonable basis for believing that the testing entity is
competent and capable of doing the work, and the controlling contractor has no
actual knowledge that the tests results are wrong, erroneous test results will not
constitute a violation of 1926.752(a).

Note that, for some of the controlling contractor responsibilities, there may be practical difficulties
in contracting with the steel erector to perform them. For example, one of the duties is to provide
written notification to the steel erector that anchor bolt modifications/repairs have been approved
by the project engineer of record (see 1926.752(a); .755(b)). A primary reason for this provision
was to the address the fact that the steel erector often does not know that an anchor bolt was
modified or repaired. Without that knowledge, it would not know to check with the project
engineer to find out if the modification/repair was adequate. The duty for ensuring that this
notification is made was placed on the controlling contractor because it is usually in the best
position to obtain that information (see volume 66 of the Federal Register at page 5206).

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor,
OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-
693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution
Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving



correspondence by mail.
Sincerely,
Tl o M [t

Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

NOTE: OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation
letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they
cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA’s interpretation of
the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to
OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information,
To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at
http:/iwww.osha.gov.




