
June 10, 2003 
 
Walsh Northeast Division 
Attn: Barbara McNeil 
5 Necco Court 
Boston, MA 02210 
 
Re: 29 CFR 1926.250(b)(5) (prohibition against storing materials on scaffolds longer than 
needed for immediate operations) 
 
Dear Ms. McNeil: 
 
This is in response to your letter, dated March 27, 2002, to the Occupational Safety and Health 
Administration's (OSHA) Regional Administrator in Boston, requesting an explanation of the 
§1926.250(b)(5) prohibition against storing more materials on scaffolds than are needed for 
immediate operations. Your letter was forwarded to the National Office for response. We 
apologize for the long delay in answering your inquiry. 
 
We have paraphrased your questions as follows: 
 
Question 1: Is it permissible to store masonry materials on a scaffold two days prior to the 
laying of block? May the materials be left on the scaffold at the end of the shift where the work 
will resume the next day? 
 
Answer 
 
One of the requirements in 29 CFR part 1926 Subpart H - Materials Handling, Storage, Use, and 
Disposal, is §1926.250(b)(5), which states:  
Materials shall not be stored on scaffolds or runways in excess of supplies needed for immediate 
operations. 
Your scenario describes storing masonry units on scaffolds several days in advance of block 
laying activities as well as storing the units on scaffolds overnight in preparation for the next 
day. The plain language of §1926.250(b)(5) prohibits the storage activities you describe. For 
purposes of 29 CFR 1926.250(b)(5), "immediate operations" means work that will be done in the 
shift. 
 
Keep in mind that some provisions in the scaffold standard would be difficult to meet if materials 
other than those needed for one shift are stored on a scaffold. For example, §1926.451(f)(3) 
states:  
Scaffolds and scaffold components shall be inspected for visible defects by a competent person 
before each work shift, and after any occurrence which could affect a scaffold's structural 
integrity. 



The importance of keeping platforms visible for inspection is highlighted by the companion 
requirements for wood platforms. Section 1926.451(b)(9) prohibits covering wood platforms in a 
way that obscures either the top or bottom of the platform:  
Wood platforms shall not be covered with opaque finishes … [In addition, when treated with 
preservative, fire retardant or slip-resistant coatings] the coating may not obscure the top or 
bottom wood surfaces. 
Therefore, if storage of materials for more than one shift would prevent the competent person 
from inspecting the scaffold before each work shift, there would be a violation of both 
§§1926.250(b)(5) and 1926.451(f)(3). In most cases, where only an incidental amount of 
materials are left over at the end of the shift, and they did not interfere with inspecting the 
scaffold, the violation of §1926.250(b)(5) would be considered de minimis.  
 
Question 2: May a controlling contractor require a subcontractor to abide by stricter scaffold 
safety requirements than those found in OSHA standards? 
 
Answer 
 
Yes. OSHA standards are minimum requirements; they do not prohibit employers from imposing 
more stringent, contractual requirements. For example, in the scenario described in Question 1, 
the controlling contractor could prohibit the storage of materials on scaffolds even where such 
storage would be considered only a de minimis violation.  
 
If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, 
OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-
693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution 
Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving 
correspondence by mail. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Russell B. Swanson, Director 
Directorate of Construction

 
1De minimis violations are violations of standards that do not affect safety or health. Citations are 
not issued for de minimis violations, and no corrective action is required.  
 
2However, OSHA can enforce only that which is required by OSHA standards.


