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U.S. Department of Labor Occupational Sately and Health Administration
washington, D.C. 20210

Reply to the ateniion of:

0CT 30 %y

Walsh Northeast Division
Atm: Barbara McNeil

5 Necco Court

Boston, MA 02210

Re: Storage of materials on scaffolds longer than needed far immediate operations, 29
CFR 1926.250(b)(5). )

Dear Ms. McNeil:

We were recently contacted by Rashod Johnson of the Mason Confractors Association of
America (MCAA) regarding Question and Answer (1) in our June [L0, 2003, interpretation letter
to you (answering your inquiry of March 27, 2002). MCAA provided additional information on
the issue presented by that question ~ storage of masonry materials| on scaftolds. After reviewing
the new information, we have revised our answer to Question (1). We apologize for any
confusion or difficulty this change may cause,

The following is a replacement response to your March 27, 2003 inquiry.
'Qmmwn (1): Is it permissible to store inasonry materials on a scaffold two days prior to the
laying of block? May the materials be left on the scaffold at the end of the shift where the work
will resume the next day?

Answer

Storage of materials

29 CFR 1926 Subpart H - Materials Handling, Storage, Use, and DLposal, section
1926.250(b)(5), requires that:

Materials shall not be stored on scaffolds or runways in excess of supplits needed for immcdiate
opertions,

Your scenario describes storing masonry materials (such as masonry block) on scaffolds several
days in advance of block laying activities as well as storing the matdrial on scaffolds overnight in

! This leter rescinds and replaces aw June 10, 2003, letter. Note that we have nat ¢changed the answer to Question
(2) of the Iume 10, 2003 lotter,
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preparation for the next day. For purposes of 29 CFR 1926.250(b)(5), "immediate operations”
means work that will be done in the shift. The plain language of section )926.250(b)(5) prohibits
the storage activities you describe. However, this provision was epacted prior ta the
promulgation of the current scaffold standasd, Subpart L - Scaffolds, §§ 1926.450 — 1926.454.

In the current scaffold standard, there arc detailed provisions that
associated with material stored on a scaffold. These provisions a
comprehensively than the original standard.?

dress the hazards typically
ress those hazards more

For example, a new “Falling Object Protection” section adds greater protections than were
provided initially by section 1518.451(a)(16). Section 1518.451(a)(16) required overhead
protection “to workers on scaffolds exposed 10 overhead hazards.”| Section 1518.451(a)(5)
required overhead protection for persons required to work under th, scaffold. The new section,
1926.451(h), specifies in greater detail the measures needed to protect such warkers (such as
requirements for toeboards and screens, guardrail systems, debris nets, catch platforms or cancpy
structures). Note in particular that the measures in 1926.451(h)(2) are specifically designed to
vatch or deflect abjects that could fall from the scaffold.

The general toeboard requirements in the 1971 version stated that “toeboards shall be a minimum
of 4 inches in height.” § 1518.451(a)(5). This requirement was expanded and amended to
speoify not just the toeboard’s height, but also its strength, how it is to be fastened to the platform
and what type of material must be used for toeboards (see §1926.451(h)(4)). An appendix was
also included that details how a toeboard may be built to be in accordance with these
requirements (see Subpart L, Appendix A).

The capacity requirement was amended to ensure that the scaffold cen support “its own weight ”
and at least 4 times the maximum intended load applied or transmitted to it, (See §1926.451
(a)(1)(emphasis added), compared to §1518.451(a)(7)). Other changes were also made to make
more stringent capacity limits of suspension rope, direct connections to roofs, floors and
counterweights, and stall loads (compare §1518.451(a)(19) with §§ 1926.4451(a)(2)-(a)(5)).

The ourrent Subpart L also requires mors than just supervision by a competznt person when a
scaffold is erected, moved, dismantled or altered, as was required by section 1518.451(a)(3).”
Section 1926.451(d)(3)(i) requires an cvaluation by a competent person before use of the scaffold
to determine that the supporting surface is capable of supporting the load; section 1926.451(5)(3)
requires an inspection before each workshift by a competent person of the scaffold and its
components; section 1926.451(£)(7) requires the competent person to be qualified in scaffold

2 The original Subpart 1. was promulgated in 1971 at the same time as the material stomge standard (section
1518.250(h)(5), later redesignated section 1926.250(5)(5) - ''General requirements for storuge™). 29 CFR. §
1518.250(b)(5)(1571); 29 C.F.R. § 1926.250(b)(5)(1996). Sce volume 36 of the Federal Register at page 7340, April
17, 1971, for the langusge of the materia] storago standard and subpart L ag originally adopted under 29 C.F.R,
jLs18.451 (197).
See also § 1518.451(h)(14) (Masons® edjustable multiple-point suspensiop scaffold).
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ercction, moving, dismantling, and alteration, and such activities must be performed by
“experienced and trained employees selected for such work by thé competent person”.

Training requirements for scaffold assembly, use and fa]h'ng object hazards were also added to
Subpart L (§§ 1926.454(a)(1)-(a)(4); § 1926.454(b)(3); §1926.454(c)(2)).
In light of the cornprehensive requirements in the current scaffold standard, as long as all the

requirements in the curzent scaffolds standard are met, storage of materials on a scaffold for more
than one shift’s work will be considered a de minimis violation of |1926.250(b)(5).*

Inspection

A related issue involves an inspection requirement in the scaffold standard, 1926.451(6(3),
which states:

Construction materials such as a pallet of brick or block that is st on a scaffold for more than
one shift may prevent the competent person from seeing & portion of the top surface of the
platform. However, in most cases, it is sufficient (o view the bottom surface.

Question (2): May a controlling contractor require a subcontracter to abide by stricter seaffold
safety requirements than those found in OSHA standards? :

Scaffolds and scaffold comnponents shall be inspected for visible dofects by 8 competent person
before each work shift, and afier any occurrence which could affect a scaffold’s structural integrity.
Answer

. i
Yes. OSHA standards are minimum requirements; they do not prohibit employers from imposing
more stringent, contractual requirements. For example, in the scengrio described in Question 1,
the controlling contractor could prohibit the storage of materials on|scaffolds even where such
storage would be considered only a de minimis violation.®

of Labor, Directorate of Construction Office of Construction St ds and Guidance, (202) 693-
1689. You may also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution

If you need any further clarification on this subject, please contact us by fax at: U.S, Department
Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there may be a dElay in our

* De minirgls violations are violations of siandards that do not affect safery or health. Citations ase not issued for de
minimis violations, and no comreerive action is required.
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5 However, OSHA can enforce only that which is required by OSHA standards, l
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receiving correspondence by mail. 5

Sincerely,

i
|

Russell B, Swanson, Director
Directorate of Construction

i
i
|
i
.

NOTE: OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Qur
interpretation letters explain these requircments and how they apply to particular
circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter
constitutes OSHA’s interpretation of the requirements discussed, Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time 10
time we update our guidance in response to ncw information. ‘rilrc.eep apprised of such
developments, you can consult OSHA's website at http:/www, osha.gov.
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